:::: MENU ::::

Javascript 2013 style, nodejs backbonejs en meer

In mijn werkzaamheden bij symfony, een gerenommeerd Nederlands internet bureau lopen collega’s en ik vaak tegen het probleem aan dat er altijd opnieuw html, css en javascript geschreven moet worden voor ieder project. We hebben hiervoor al meerdere manieren getest om dit proces te versnellen en eventueel zelfs te automatiseren.

Het laatste idee dat ik samen met een collega hiervoor bedacht heb is gebruik maken van atomic design voor de code. Ons idee hierbij is om een soort van styleguide tool te maken voor front-end ontwikkelaars. De werkwijze gaat hierdoor vrij drastisch veranderen (geen pagina’s meer htmlen maar eenmalig blokjes opmaken) maar we verwachten hiermee een flinke slag te slaan qua ontwikkeltijd en vooral ook in de kwaliteit van de code die we opleveren.

Welke technieken komen aan bod?
Om deze styleguide tool te maken zouden we natuurlijk kunnen werken met technieken die we beide al beheersen door bijvoorbeeld een php systeem te maken dat aan een mysql database gekoppeld zit, maar we willen er zelf ook iets van leren en daarom hebben we ervoor gekozen in het diepe te springen en het gehele systeem in javascript te bouwen in combinatie met mysql of wellicht een ander stukje database software. In dit geval bieden nodejs en backbonejs wat ons betreft de juiste functionaliteiten om een systeem als dit op te gaan zetten.

Wat zijn we van plan?
We zijn van plan om met behup van nodejs een soort van (rest) api op te zetten waarmee we heel simpel gezegd makkelijk tegen de database kunnen praten. Deze api zal alle functionaliteiten gaan bevatten die nodig zijn voor onze styleguide tool (denk aan snippets opslaan, users aanmaken / verwijderen, inloggen enz.) Vervolgens willen we de hele user interface gaan maken met behulp van een backbonejs applicatie die hevig met de nodejs api communiceert om alle informatie op het scherm te gaan tonen.

Waarom dit blogbericht?
Het lijkt ons leuk en misschien wel leerzaam voor anderen om dit hele proces van bedenken tot aan opleveren vast te leggen in een weblog. Vooral ook omdat dit de eerste keer is dat wij serieus met nodejs en backbonejs aan de slag gaan en we dus waarschijnlijk in de vele valkuilen gaan vallen waarin alle beginners vallen. Aan ons de taak om het allemaal zo duidelijk te maken dat jullie om deze valkuilen heen kunnen gaan lopen.

We zouden graag willen weten of hier animo voor is en in welke vorm dit dan het beste gegoten kan worden. Mocht je dus een mening hebben (of dit nu is dat je heel graag de blogposts ziet komen, of dat je er het nut helemaal niet van inziet) dan horen we dat graag in een reactie.

Martijn Cuijten & Stephano Boerjan


Reageren